Plictisit / Plictisită

Aplicaţii

De ce ne plictisim? Poate părea o întrebare de perspicacitate, însă în realitate, e un subiect care a stârnit interesul oamenilor de știință.

Fiecare dintre noi se regăsește, din când în când, în ipostaza de a spune „sunt plictisit!”

Dar de fapt ce este plictiseala? Cum ajungem în acel punct în care nimic nu ne stârnește interesul?

Deși nu există o definiție general valabilă a plictiselii, cercetările pe marginea subiectului sunt extrem de interesante.

Una din primele definiții ale plictiselii fost dată de psihologul german Theodor Lipps, în anul 1903: „Plictiseala este un sentiment neplăcut care izvorăște dintr-un conflict între nevoia unei activități mentale intense și lipsa stimulării pentru aceasta sau incapacitatea de a fi stârnit interesul.”

100 de ani mai târziu, John Eastwood, un cercetător canadian, nota că a fi plictisit înseamnă „a tânji după activitate, fără a ști exact după ce anume și fără a încerca să cauți în jur soluții pentru a ieși din impas”.

Practic, spun cercetările lui Eastwood, plictiseala poate fi privită ca o stare mentală de a nu găsi un rost, ce se conturează când nu reușim să fim atenți la gândurile și sentimentele noastre și nici la stimulii exteriori – elemente necesare pentru a lua parte la o activitate care să ne satisfacă nevoia de a fi antrenați.

Irving Biederman, neurolog la Universitatea Carolina de Sud susține în studiile sale că mintea umană este „setată” în mod natural să-și dorească mai mult, să fie stimulată. Așadar, plictiseala apare tocmai din nevoia permanentă a creierului de a fi stimulat, de a experimenta senzațiile de plăcere după care tânjește.

Care sunt simptomele plictiselii? Plictiseala este marcată de un sentiment gol, precum și de un sentiment de frustrare cu acea goliciune. Când vă plictisiți, este posibil să aveți un interval de atenție limitat și lipsa de interes pentru ceea ce se întâmplă în jurul vostru. S-ar putea să vă simțiți apatic, obosit, nervos sau letargic, amețit.

HelpCiteşte cu atenţie ce este plictiseala!