Chestionar de identificare a intereselor profesionale Holland

[facebook_like_button]

[facebook_send_button]

John Hollanbusiness women on a chart isolated over whited vine în ajutorul nostru cu un chestionar de interese cu ajutorul căruia ne putem da seama care ar fi domeniul potrivit pentru noi, în funcţie de abilităţile şi interesele noastre. Pentru a realiza acest test, Holland a plecat de la o teorie a personalităţii elaborată de el. Holland considera că alegerile vocaţionale constituie o exprimare a personalităţii, iar mediile de muncă, la fel ca personalităţile, pot fi structurate în categorii bine determinate şi definite. În cultura noastră aceste categorii sunt denumite astfel: realist, intelectual, social, convenţional, întreprinzător şi artistic. Oamenii caută medii şi vocaţii care să le permită să-şi pună în aplicare deprinderile, aptitudinile, valorile, în care să rezolve probleme şi să joace roluri agreabile, precum şi să le evite pe cele dezagreabile. Iar comportamentul unei persoane poate fi explicat prin interacţiunea personalităţii sale cu mediul.

La baza Teoriei personalităţii a lui Holland stau 6 concepte:

  1. Alegerea profesiei reprezintă o expresie a personalităţii.

  2. Inventarele de interese sunt inventare ale personalităţii.

  3. Stereotipurile vocaţionale au implicaţii psihologice şi înţelesuri sociologice.

  4. Membrii unui aceluiaşi domeniu de activitate au personalităţi similare şi istorii similare ale dezvoltării personalităţii.

  5. Având personalităţi similare, indivizii unui grup vocaţional vor răspunde în multe situaţii şi la multe probleme în mod similar, punându-şi amprenta asupra mediului de muncă, dându-i acestuia anumite caracteristici.

  6. Satisfacţia vocaţională, stabilitatea şi realizarea în profesie depind de congruenţa dintre propria personalitate şi mediul în care lucrează.

Chestionarul conţine o listă de întrebări construite pentru a vă ajuta să identificaţi domeniile de activitate în care v-ar plăcea sau v-aţi dori să lucraţi. Pentru aceasta, vă rugăm să citiţi cu atenţie fiecare afirmaţie şi să menţionaţi măsura în care v-ar face plăcere să faceţi acţiunile descrise, bifând  în căsuţa corespunzătoare alegerii dvs. Vă rugăm să consideraţi activităţile de mai jos la nivel ideal. Să nu respingeţi nici o activitate care v-ar plăcea pe motive de genul “nu aş avea bani”, “ar fi obositor”, “nu aş avea talent” etc.

Ţi-ar plăcea să…?

(Apasă “Porneşte testul” pentru a vedea itemii)

Trebuie să specifici un text.
Trebuie să completezi acest câmp.
Trebuie să completezi acest câmp.
Trebuie să completezi acest câmp.
Trebuie să specifici o adresă email.