Chestionarul de empatie emoţională Q.M.E.E.
În anul 1974 A. Mehrabian şi N. Epstein cu ajutorul chestionarului Mehrabian Emotional Empathy (Q.M.E.E.) au surprins capacitatea empatică şi raportarea la experienţa comportamentului emoţional. În acest chestionar, itemii au fost selecţionaţi dintr-un set mai larg, utilizându-se drept criterii: corelaţia nesemnificativă (.06) cu scala dezirabilitãţii sociale a lui Crowne şi Marlowe (1960); corelaţia semnificativă la .01 cu scorul total pe scală; validitatea conţinuturilor inserate parţial din analiza factorială dintr-un număr mai mare de itemi.
Setul final de itemi reprezintă subscale intercorelate care măsoară aspecte relaţionate ale empatiei emoţionale. Aceste subscale suprind susceptibilitatea la contagiune emoţională, aprecierea emoţiilor unor persoane nefamiliare sau îndepărtate, reactivitatea emoţională extremă, tendinţa de a fi impresionat de experienţele pozitive şi negative ale altora, tendinţa de simpatizare sau invers.
Este vorba despre un chestionar care cuprinde 33 de afirmaţii cu care subiectul poate fi sau nu de acord (anexa 1). Răspunsul la fiecare afirmaţie este dat pe o scală de la +4 (acord puternic) la -4 (dezacord puternic). Scorurile obţinute se înscriu pe un ax de la + 132 la -132. Proba permite calcularea în final a unui scor ce reflectă nivelul empatiei afective. Deoarece în această probă subiecţii nu sunt puşi într-o situaţie expresă de a empatiza, ci relatează numai gradul în care se văd asemănători cu ceilalţi, am considerat că acest chestionar măsoară de fapt capacitatea (potenţialitatea) empatică. Ca urmare, cu cât scorul obţinut este mai mare cu atât capacitatea empatică de care dispune un subiect este mai ridicată.
Sursa: https://www.didactic.ro/revista-cadrelor-didactice/chestionarul-de-empatie-emotionala-q-m-e-e-studiu-de-specialitate
Bibliografie
1. Clark, K. B., (1980), Empathy. A neglected Topic in Psychological research, in American Psychologist, vol.35;
2. Davis, M. H., (1983), Measuring Individual Differences in Empathy: Evidence for a Multidimensional Approach, în Journal of Personality and Social Psychology, vol.44;
3. Marcus, Stroe, (1971), Empatia - cercetãri experimentale, Bucureşti, Editura Academiei;
4. Marcus, Stroe, (1997), Empatie şi personalitate, Bucureşti, Editura Atos.
|